El canvi climàtic és un dels temes estrella que es tractarà a la Cimera dels G8 que se celebrarà aquesta setmana a Heilingendamm, Alemanya.
Angela Merkel intentarà aconseguir que Washington accepti retallar les emissions de CO2 a partir del 2012, any que s’acaba el Protocol de Kioto i que EUA no ratificà. Merkel vol limitar l’escalfament a dos graus durant aquest segle i vol que els països industrialitzats redueixin el 2050 les seves emissions un 50% respecte a 1990 i que utilitzin energies netes. Però George Bush s’inclina cap a un neoecologisme que no es basa en la reducció de les actuals emissions sinó en les noves tecnologies, utilitzant energies alternatives com l’etanol, el biocombustible i també augmentar la producció de l’energia nuclear. Bush, també ha advertit que no acceptarà cap acord que no inclogui Xina i Índia.
Segons un estudi alemany de risc en centrals nuclears, la probabilitat d’un accident en una central que hagi estat en servei 40 anys és d’un 0,1%. Tot i això, al llarg de la història han estat nombrosos els accidents nuclears que han acabat amb la vida de milers de persones. El 1957 va tenir lloc l’accident de Windscale (Gran Bretanya), el 1979 Three Mile Island al Estats Units, el 1986 Chernóbil, el 1999 Tokaimura (Jaoó), entre molts altres. Per això, durant anys, s’ha vist l’energia nuclear amb una gran preocupació, no només pels accidents sinó per la destrucció i els residus que genera.
Si just després de la bomba atòmica d’Hiroshima, l’energia nuclear va ser considerada com una revolució científica, ben aviat, la percepció que tenia la societat i la classe política sobre la nova font d’energia va canviar. El 1963 es va signar el Tractat de prohibició completa dels assaigs nuclears i el 1968 el Tractat de no proliferació de les armes nuclears. El gener de 2004 el govern de Zapatero va anunciar que substituiria en un període màxim de 20 anys l’energia nuclear per altres opcions més segures.
Però ara, un nou desastre mundial ha tornat a fer decantar la balança en l’ús de l’energia nuclear, l’escalfament del planeta.
James Lovelock, antic opositor a l’armament nuclear va escriure un article al diari anglès The Idependent titulat “L’energia nuclear és l’única solució verda”, proposa l’energia nuclear per evitar la catàstrofe ambiental perquè aquesta no genera gasos d’efecte hivernacle i és econòmica. El president del Estats Units i la Comissió Europea també s’han sumat a aquesta opinió, ja que aquest tipus d’energia reduiria la dependència energètica exterior (Pròxim Orient) i la falta de seguretat que comporta aquesta dependència. Tony Blair ha anunciat que el Regne Unit tindrà molt present l’energia nuclear en els pròxims anys i França, d’on el 78% de l’electricitat prové de les plantes nuclears, vol construir una enorme central nuclear per exportar energia a altres països.
El debat entre la reducció de CO2 i l’energia nuclear per pal·liar el canvi climàtic torna a estar a l’agenda del dia i la Cimera dels G8 en serà el màxim escenari.
miércoles, 6 de junio de 2007
Suscribirse a:
Entradas (Atom)